Keittiön valaistus toimivaksi

Oikeanlainen keittiön valaistus auttaa työskentelemään ja himmennettävät valot luovat viihtyisän tunnelman. Ruuanlaitto vaatii tehokkaan valaistuksen. Led-valaisimet sietävät hyvin tärähtelyä, siksi ne sopivat hyvin koneiden läheisyyteen ja kalusteisiin, joita avataan ja suljetaan usein.

Vähäinen energiankulutus

Keittiövalaistuksessa Led-valaisimien suosio perustuu pieneen virrankulutukseen ja muihin valaisutapoihin verrattuna moninkertaiseen käyttöikään.

Perinteisissä valaisimissa merkittävä osa käytetystä energiasta muuttuu lämmöksi, eikä valoksi kuten on tarkoitus. Tällöin tarvitaan suhteessa enemmän energiaa halutun valo määrän tuottamiseen. Led-valaisimilla vastaavasti hyötysuhde on merkittävästi parempi, koska lähes kaikki käytetty energia saadaan muutettua valoksi.

Värintoistoindeksi ilmoittaa värilämpötilan

Valon väri lisää oleellisesti oikean informaation saatavuutta ympäristöstä. Valo ja väri vaikuttavat myös ihmisen mielentilaan ja sitä kautta työtehoon. Keittiössä esimerkiksi pilkotaan hedelmiä ja vihanneksia, ruskistetaan pannulla lihaa ja tehdään erilaisia keittoja. Ruuanlaiton tarkkuus kärsii, ellei keittiön valaistus ole kunnossa!

Värintoistoindeksi (lyhenne CRI, englanniksi colour rendering index) eli Ra-indeksi on suure, jolla mitataan valonlähteen kykyä toistaa värejä verrattuna vertailuvalonlähteeseen.

CRI=95 ERINOMAINEN

Värintoisto indeksi kertoo, kuinka hyvin tuotettu valo toistaa valaistun kohteen värisävyjä. Yleisesti ottaen Ra-arvoja, jotka ylittävät lukeman 80, pidetään hyväksyttävinä.

Ideal-malliston valaisimet: LED-LINEA LUX (CRI) Ra > 95 ja LED-PROFIL LUX (CRI) Ra > 95

Kuvapari led-nauhan valossa kuvatuista elintarvikkeista, havainnollistaa, minkälainen huomattava ero on värintoistoindeksien CRI= 72 ja CRI= 95 välillä. Elintarvikkeet on valaistu led-nauhavalaisimilla, joiden kummankin värilämpötila on sama.

IP-luokitusjärjestelmä on eurooppalainen järjestelmä, joka kertoo sähkölaitteiden tiiviydestä ja käyttöpaikkavaatimuksista. Luokitus kertoo laitteen suojauksen ulkoisia uhkia, kuten pölyä ja vettä vastaan. IP44 on kostean tilan tuote, joka voidaan sijoittaa kuivauskaapin alle.

Ensimmäinen numero 4: Suojaus erittäin pieniä esineitä vastaan, halkaisija 1 mm. Vaaralliset osat suojattu langalta.

Toinen numero 4: Roiskeveden pitävä

Ideal-malliston valaisimet: LED-LINEA LUX IP44 ja LED-PROFIL LUX IP44

Valaistuksen sävyjä

Oikean värilämpötilan valinta on usein makuasia. Värilämpötila puhtaan valkoinen 4000K. Valkoisissa tiloissa kellertävä lämmin valo voi vaikuttaa tunkkaiselta ja vastaavasti sininen valo liian kylmältä, mikäli sitä yhdistetään lämminsävyisten värien kanssa. Kylmänsävyiset työtasot näyttävät paljon paremmilta puhtaan valkoisessa 4000K valossa.

Valon terveydellisten ja muiden myönteisten vaikutusten saavuttaminen edellyttää melko voimakasta valaistusta, yli 1500 luksin valaistusvoimakkuutta.

Luksi (lx) eli valaistusvoimakkuus tarkoittaa pinnalle osuvan valon määrää.

Ideal-malliston valaisimet 50 cm etäisyydellä: LED-LINEA LUX 3000K 1575lx/4000K 1700lx ja LED-PROFIL LUX 4000K 1530lx.

Kaksi toimintoa yhdessä

Valaisimet voi kytkeä pistorasiaan tai vaihtoehtoisesti säätimeen uusien matalien led-virtalähteiden avulla. Pistorasiakytkimellä päälle/pois-kytkentä.

Keittiöön oikea tunnelma luodaan himmennettävällä valaistuksella, himmennys (valoteho 0-100 % välillä) langattomalla seinäsäätimellä.

Idealin mallistosta löytyvät LED-LINEA LUX ja LED-PROFIL LUX, jotka täyttävät kaikki edellä mainitut kriteerit. Ne ovat myös heti saatavilla varastoistamme.

LED-PROFIL LUX on yhtenäisen ja tehokkaan valon antava led-lista. LED-LINEA LUX on tyylikäs ja monipuolinen listamainen valaisin. Lista piilottaa kirkkaat led-nauhavalaisimet sisäänsä ja saa aikaan tasaisen ja yhtenäisen valon.

Kunnollinen keittiön valaistus helpottaa työskentelyä ja parantaa turvallisuutta. Liian heikko tai häikäisevä valo ärsyttää. Valolla tilan ilme saadaan kevyeksi ja ilmavaksi, mutta hyvin suunnitellulla sijoittelulla silti kodikkaaksi. Valaisimet kuuluvat kodin ilmeeseen ja tuovat siihen oman mausteensa.

Myymälöidemme ammattilaiset ovat aina apunasi. Meiltä saat apua valaisimien valintaan ja muihin keittiöön liittyviin kysymyksiisi.

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika