Aamiaiskaappi – Hitti vai huti?

Aamiaiskaappi on muutamien viime vuosien aikana kehittynyt keittiökalustetrendistä monen keittiöremontoijan suosimaksi keittiökalusteeksi, joka on tullut jäädäkseen. Mikä aamiaiskaappi on, onko siitä hyötyä ja minkälaisia vaihtoehtoja sen käytännön toteuttamiseksi löytyy? Tämän blogiartikkelin luettuasi tiedät kaiken tarvittavan aamiaiskaapeista ja osaat valita omaan keittiöösi sopivimman vaihtoehdon.

Lue koko blogiteksti tai siirry sinua kiinnostavaan kohtaan:

Mikä on aamiaiskaappi?

Miksi aamiaiskaappi?

Aamiaiskaapin mekanismi

Aamiaiskaapin varustus

Muita käyttötarkoituksia aamiaiskaapille

Mitä aamiaiskaappi maksaa?

Tsekkilista aamiaiskaapin hankintaan

Mikä on aamiaiskaappi?

Aamiaiskaappi on komero, jossa säilytetään aamiaistarvikkeita ja -astioita, jonka ovien taakse piilotetaan aamiaisella tarvittavat keittiön pienkoneet ja jossa on tilaa aamiaisen valmistamiselle. Aamiaiskaappi koostuu yleensä tason alapuolisista kaapeista tai laatikoista sekä pöytätaso- ja hyllytilasta, jotka ovat ovien takana. Käytön jälkeen ovet suljetaan. Näin saadaan keittiön yleisilmeestä siisti, kun laitteet ja keittiösotkut jää näkymättömiin. Erityisen suosittu aamiaiskaappiratkaisu on avokeittiöissä ja saarekekeittiöissä.

Aamiaiskaapin ovien taakse kätketään keittiön pienkoneet sekä aamiaisastiat ja -tarvikkeet.

Miksi aamiaiskaappi?

Aamiaiskaappi herättää mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin. Jotkut ovat tiukasti sitä mieltä, että se on vain muoti-ilmiö, eivätkä missään nimessä halua keittiöönsä mitään trendihärpäkettä. Sallitaan heidän pitää kiinni tästä ajatuksesta, mutta niille, jotka aamiaiskaappia harkitsevat, haluamme nostaa esiin, mitä hyötyä sellaisesta on.

Nykyisin keittiö halutaan saumattomaksi osaksi muun asunnon sisustusta ja keittiöistä halutaan seesteisiä kokonaisuuksia. Jotta pöytätasoille sijoitetut pienlaitteet (kuten mikroaaltouuni, leivänpaahdin, blenderi, kahvikone ja vedenkeitin) eivät tekisi keittiön ulkonäöstä levotonta ja epäsiistiä, on aamiaiskaappi ehdoton ratkaisu. Sen lisäksi, että suljetussa kaapissa pienlaitteet ovat poissa silmistä, ovat ne myös suojassa ovien takana pölyltä ja rasvan käryiltä. Integroidut isot kodinkoneet, kuten astianpesukoneet ja kylmälaitteet ovat tulleet jäädäkseen, joten miksi emme häivyttäisi piiloon myös keittiön pienlaitteita.

Aamiaiskaapista voi luoda oman tarpeen mukaisen säilytysyksikön. Jos tilaa on reilusti, kannattaa kaikki välipala- ja aamiaistarvikkeet järjestää lähettyville: Mikro ylähyllylle, tasolle leivänpaahdin ja muut pienkoneet, sekä tasokorkeudelle riittävästi tilaa voileipien ja smoothien tekoon. Tason alle kannattaa sijoittaa astiat ja ruokatarvikkeet, kuten leipälautaset, mukit, lusikat, juustohöylät, veitset, muropaketit, kahvi- ja teepakkaukset sekä kahvinkeittotarvikkeet.

Aamiaiskaappiin voit rakentaa monta eri hyllytasoa, joten harvemmin käytettävät laitteet voivat olla säilössä ylätasoilla ja näin vapautuu keittiöstä pöytätasotilaa itse kokkailuun. Kun perheen lapset ovat pieniä, voi mikroaaltouunin sijoittaa aamiaiskaapin alimmille hyllyille, sopivalle käyttökorkeudelle. Lasten kasvaessa laitteen voi nostaa ylemmäs. Aamiaiskaappi elää ja muuntuu käyttäjien tarpeiden mukaan.

Aamiaiskaapin mekanismi

Aamiaiskaappia hankkiessa on tärkeää miettiä kaapin sopiva koko, mutta aivan yhtä olennaista on miettiä, millaisilla ovilla aamiaiskaapin haluaa toteuttaa. Leveimmät aamiaiskaapit (100 ja 120 cm) ovat saatavilla sisään kääntyvillä ovilla. Tässä mallissa ovet painuvat rungon sisään, joten ne eivät ole tiellä, kun aamiaiskaapin äärellä työskentelee. Ovet vievät kuitenkin jonkin verran tilaa kaapin sivuilta, joten ihan pieniin keittiöihin tämä ratkaisu ei sovi.

Sisään kääntyvät ovet aamiaiskaapissa maksimoivat työskentelytilan, mutta vievät extratilaa kaapin sivuilta.

Ideal Keittiöiden Viima-aamiaiskaappi on erinomainen ratkaisu, sillä kaapin ovet avautuvat haitarimaisesti sivuille. Leveänkin kaapin ovet vievät varsin maltillisesti tilaa, mutta tekevät kaapin ääressä touhuamisesta sujuvaa. Viima-aamiaiskaappi on tarjolla neljässä eri leveydessä: 60, 80, 100 ja 120 cm.

Haitarimaisesti aukeava Viima-mekanismi niputtaa aamiaiskaapin ovet kaapin vierelle.

Pienimmät Ideal Keittiöiden aamiaiskaapit ovat erittäin kompakteja, vieden tilaa vain 30 cm:n leveydeltä. Tällöin ovet avautuvat perinteisesti sivulle, mutta niin sanotuilla yliaukeavilla saranoilla, jotta ovi ei jää käyttäjän tielle. Saranaovellisia aamiaiskaappeja on saatavilla 30, 40, 50, 60, 80, 100 ja 120 cm leveinä.

Kapeaankin aamiaiskaappiin mahtuu reilusti tavaraa.

Aamiaiskaapin voi myös toteuttaa ilman ovia, jolloin pienkoneille muodostetaan avoin syvennys työtason päälle. Syvennyksen yläpuolelle kannattaa varata ovellisia kaappeja aamiaisastioille ja ruoka-ainepurkeille.

Aamiaiskaapin varustus

Oman käyttötarkoituksen mukaan ja budjetin rajoissa voi aamiaiskaapin varustella eri tavoilla. Perussetillä pärjää kyllä hyvin, mutta lisävarusteilla voi lisätä ripauksen luksusta.

Taso

Aamiaiskaapin sisällä on perusvarustuksena melamiinitaso, joka riittää oikein hyvin, kun aamiaiskaapissa halutaan säilyttää pienkoneita ja keittiötarvikkeita. Mikäli aamiaiskaapin tason päällä on tarkoitus leipoa ja kokkailla, kannattaa tasoksi valita kulutusta kestävämpää laminaattia tai massiivipuuta. Luksusversion voi luoda kivi-, kvartsi- tai keraamisella tasolla. Jos haluat teollista tyyliä ja taatusti kestävän työtason aamiaiskaappiin, kannattaa tasoksi valita terästä.

Hyllyt ja laatikot

Perusmallisessa aamiaiskaapin alaosassa on säilytyshyllyt, mutta lisäämällä alaosaan vetolaatikot, saadaan lisää käyttömukavuutta ja runsaasti tilaa astioille, tarvikkeille ja ruoka-aineille. Aamiaiskaapin yläosassa hyllyjä, joissa voi säilyttää astioita ja vaikka mikroa. Mikäli säilytät hyllyillä laseja ja kahvi- tai teekuppeja, kannattaa hyllylevyjä sijoittaa tiheästi, jotta astioita mahtuu kaappiin reilusti. Osaan aamiaiskaapeista on saatavilla lisävarusteena lasihyllyt.

Valaistus

Aamiaiskaapin valaistukseen kannattaa panostaa. Koska aamiaiskaapissa on sivuseinät ja katto, jää työskentelytila helposti pimeäksi ilman lisävaloa. Aamiaiskaapin kattoon ja hyllyjen pohjaan voi asentaa spottivaloja tai led-listoja. Valaisimiin on mahdollista saada liiketunnistimet, jolloin aamiaiskaapin oven avaus sytyttää valot automaattisesti. Kaapeissa voidaan käyttää myös ladattavaa Loimu-valaisinta. Loimu-valaisimessa ei ole kiinteää virtajohtoa, joten sen voi asentaa vaikka siirreltävien hyllyjen alle. Upean luksus-aamiaiskaapin luot varustamalla sisäosan esimerkiksi näyttävällä taustalevyllä, valaistuksella ja lasihyllyillä.

Pistorasiat

Sähkösuunnitelmaa tehdessä, kannattaa miettiä kuinka paljon laitteita aamiaiskaappiin mahtuu ja kuinka monta laitetta on yhtäaikaisessa käytössä. Optimitilanteessa kaikille laitteille on oma pistorasiansa. Perinteisten seinälle asennettavien pistorasioiden lisäksi tarjolla on tason pintaan upotettavia tai hyllyjen pohjaan asennettavia kulmapistorasioita.

Muita käyttötarkoituksia aamiaiskaapille

Aamiaiskaappi keittiössä

Keittiössä aamiaiskaappi ajatellaan usein pienkoneiden piilottamiseen, mutta esimerkiksi innokkaalle kotileipurille voi rakentaa kaapin sisään leivontapisteen, jossa on käden ulottuvilla kaikki oleellisimmat tarvikkeet, laitteet ja jauhovalikoima. Jos olet vihkiytynyt kahvin tai teen harrastaja, kerää aamiaiskaappiin kaikki kahvipurkit, teepurnukat ja niiden valmistamiseen tarvittavat työvälineet.

 • Aamiaiskaappi
 • Leivontapiste
 • Kahvikaappi
 • Teeasema

Teenharrastaja käyttää aamiaiskaappia teetarvikkeiden säilyttämiseen.

Aamiaiskaapin käyttö muualla kuin keittiössä

Aamiaiskaappi mielletään usein ensisijaisesti keittiöön, mutta kun ajattelemme asiaa vähän laajemmin, on sillä loputon määrä mahdollisuuksia! Esimerkiksi leveän aamiaiskaapin voi valjastaa television piilottamiseen makuuhuoneessa tai olohuoneessa. Kodinhoito- ja makuuhuoneessa komeroon voi rakentaa meikkauspisteen. Varusta tällöin kaapin takaseinä peilillä ja varaa matala vetolaatikosto tason alle meikeille, koruille ja kosmetiikalle. Kaapin sisälle voi rakentaa myös vauvanhoitopisteen, pienen etätyöpisteen, baarikaapin tai monitoimikaapin eteiseen avaimille, asusteille ja kaikelle mahdolliselle pikkutavaralle.

 • Tv-kaappi
 • Meikkauskaappi
 • Vauvanhoitopiste
 • Etätyöpiste
 • Baarikaappi
 • Eteisen monitoimikaappi

Mitä aamiaiskaappi maksaa?

Aamiaiskaapin hintaan vaikuttaa moni asia, kuten ovimalli, vedinmalli, laatikostojen määrä ja varustelutaso. Myös ovien mekanismi vaikuttaa paljon hintaan. Esimerkiksi 100 cm leveä aamiaiskaappi sisään painuvilla ovilla ja kahdella vetolaatikolla maksaa Halla-ovilla noin 1400 €. Saman levyinen aamiaiskaappi haitarimaisesti avautuvalla Viima-mekanismilla maksaa noin 900 €. Yksinkertaisimmalla ovimekanismilla, eli perinteisillä saranaovilla ja hyllyillä varustellun 60 cm leveän miniaamiaiskaapin saa noin 400 eurolla.

Lue halutessasi lisää keittiöremontin kokonaishinnasta.

Aamiaiskaappi on hyödyllinen hankinta.

Tsekkilista aamiaiskaapin hankintaan

Kun harkitset aamiaiskaapin hankkimista kotiisi, käy läpi tämä tsekkilista.

 • Mieti, mitä käyttötarkoitusta varten kaapin hankit. (aamiaiskaappi, leivontakaappi, etätyöpiste, baarikaappi, meikkauspiste jne.)
 • Tutustu erilaisiin ovimekanismeihin ja pohdi, miten ne käytännössä toimivat juuri sinun kodissasi.
 • Tee lista kaappiin sijoitettavista pienkoneista, jotta hahmotat paremmin tilan tarpeen ja pistorasioiden määrän.
 • Muista puntaroida myös sitä, riittääkö perustason varustelu vai haluatko panostaa arjen luksukseen. (taso- ja hyllymateriaalit, valaistus jne.)

Aamiaiskaapin hankintaa helpottaa taatusti se, että pääset käytännössä näkemään ja kokeilemaan erilaisia toteutusvaihtoehtoja. Ideal Keittiöiden myymälöissä on esillä useita aamiaiskaappiratkaisuja. Etsi lähin myymäläsi ja varaa halutessasi maksuton suunnitteluaika.

Varaa suunnitteluaika

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika