Ideal Keittiöt teki haaveista totta – Bistro Hela

Tässä vieraskynä-blogiartikkelissa pääsemme todistamaan Helan perheen kokemuksia Ideal Keittiöistä. Lue asiakkaan tarina siitä, kuinka Elina Mersalo Tampereen myymälästämme teki keittiöhaaveista totta oikealla hetkellä ja Bistro Helaksi nimetty uusi, kaunis rintamamiestalon keittiö näki päivänvalon.

Bistro Hela – Haaveet todeksi oikealla hetkellä

Muutimme syksyllä 2015 kauniiseen rintamamiestaloon omenapuiden siimekseen. Edelliset asukkaat olivat tehneet taikojaan ja talo huokui valoa, tilaa ja tunnelmaa. Hyvä oli meidän sinne koti laittaa. Ainoastaan rintamamiestalon keittiö oli sellainen, josta heti totesimme, että kunhan rahat saadaan säästettyä, se laitetaan uusiksi.

Meidän perheessä tehdään paljon ruokaa. Ystäviä kutsutaan istumaan pitkille illallisille ja siksi ruokapöydän pitää olla sellainen, jonka alle mahtuvat kaikkien rakkaiden jalat. Leipominen on terapiaa, keittokirjoja tutkitaan ja valmisruokia vältellään. Uuden kotimme keittiö oli meidän tarpeisiimme hieman ahdas ja epäkäytännöllinen sekä tunnelmaltaan muita huoneita pimeämpi. Kaapit olivat tummaa puuta eivätkä arvokkaat kivitasot juuri keventäneet henkeä. Keittiön kaapistojen muotoilu tuntui vievän paljon tilaa. Kodinkoneet alkoivat ilmoitella vanhuudestaan ja integroitu jääkaappi sanoikin sopimuksen irti pian muuttomme jälkeen. Uusi oli sen verran isompi, että jouduimme sijoittamaan sen eri paikkaan ja vanhan jääkaapin suojakaapista tehtiin hyllykkö. Kaikki tämä ”väliaikaisesti”. Keittiöstä tuli hieman epämääräinen.

Helan perheen vanha keittiö oli ahdas ja vähän epämääräinen

Rintamamiestalon keittiö odottaa oikeaa hetkeä remontille

Rahaa säästettiin ja sopivaa hetkeä keittiöremontille etsittiin. Kahden freelancetaiteilijan aikataulut kuitenkin tuppaavat olemaan sataprosenttisen muuttuvat ja harvoin synkassa keskenään. Halusimme löytää sellaisen hetken, että molemmat olisivat läsnä niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Kevättalvi 2020 tyhjensikin sitten freelancereiden kalenterit ja yhteistä aikaa saatiin enemmän kuin koskaan olisimme osanneet odottaa. COVID-19 tyhjensi samalla myös pankkitilit ja söi remonttiin huolella hankitut säästöt. Vuoden päästä luultiin jo, että tilanne paranisi. Rahat saatiin säästettyä uudelleen mutta uusintakierros taiteilijoiden kotiarestia vei ”Päiväni murmelina” -tyyppisesti säästötilin jälleen tyhjiin.

Koitti helmikuu 2022. Olimme säästäneet kolmannen kerran rahaa remonttiin. Kaksi koronavuotta oli opettanut meille, että mitä tahansa voi maailmassa tapahtua, oikeaa hetkeä ei anneta, se pitää itse tehdä. Varasimme maksuttoman suunnitteluajan maaliskuun alkuun. Totesimme, että ei se ota, jos ei annakaan. Jos ei muuta niin saamme prosessin alkuun ajatuksen tasolla, voimme sitten pohtia rauhassa kuinka edetään. Kauppoja ei tarvitse tehdä, jos ei siltä tunnu.

Suunnittelua edeltävällä viikolla Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Alkoi jälleen epäilyttää. Mitä maailmassa nyt tapahtuu? Täytyykö rahat nostaa tilitä ja kaivaa maahan omenapuiden alle? Voiko tällaisessa tilanteessa edes ajatella keittiöasioita?

Ajoimme lumimyrskyssä Ideal keittiöiden Tampereen toimipisteeseen. Kyllä, tuli lunta niin, ettei meinannut autolla päästä eteenpäin. Siellä meidät vastaanotti Elina. Asiantunteva, rauhallinen, mukava ja miellyttävä Elina. Istuimme pöydän ääreen ja pyyhimme lumikasat olkapäiltämme. Lämpimän kahvikupin äärellä saimme sanottua, että keittiöstä haaveillaan mutta maailman tilanne pelottaa. Elina oli yhtä mieltä siitä, että maailma nitisee ja natisee, tulevaisuus on epäselvä, mutta silti on täysin mahdollista keskittyä oman kodin kunnostamiseen. Itseasiassa nyt olisi juuri oikea hetki sillä sodan takia materiaalien saatavuus vaikeutuu ja kaikki kallistuu.

Oikea hetki! Olisko nyt todella se ”oikea hetki”?

Hatarasta ajatuksesta konkreettiseksi keittiösuunnitelmaksi

Meillä oli hatara ajatus, joka kulki työnimellä Bistro Hela. Ainoa konkreettinen asia mielessä oli tiililadonnalla vaaleat kaakelit hellan ja tiskipöydän yläpuolelle. Halusimme keittiöömme lisää valoa ja selkeyttä. Tahdoimme tyylikästä muttei prameilevaa, modernia, mutta myös kotoisaa. Kaipasimme säilytystilaa kaikille elämän varrella hankituille astioille sekä tietenkin tilaa myös ihmisille ja kokkaamiselle.

Elina nappasi kiinni ajatuksistamme välittömästi. Käytännössä keittiö piirrettiin heti ensimmäisellä istumalla. Seuraavaan kertaan jäi tarkkojen mittojen ottaminen ja lopullisten kaapinovien valinta. Saimme mukaamme näytepaloja sekä miettimisaikaa. Ja lupauksen kaupanpäällislahjasta, airfryerista, josta Heikki oli haaveillut jo pitkään.

Tovin mietittyämme tartuimme tilaisuuteen. Elämä järjesti oikean hetken.

Ensimmäinen konkreettinen keittiöajatus oli tiililadonalla toteutettu laattaseinä. Tämä ja kaikki muutkin keittiötoiveet toteutuivat uuden keittiön valmistuessa.

Keittiösuunnitelma todeksi kolmessa viikossa

Toukokuun alussa Ideal Keittiöiden luottopakki, Erkki, aloitti työt yhdessä tiimiläistensä Adan ja Henrin kanssa. Alkuun olikin kova hulina, kun sähkö-, putki- ja lattiamiehet painoivat Erkin rinnalla, vanha rintamamiestalon keittiö oli historiaa jo parissa päivässä. Alkuperäinen lautalattia sai kauniin uuden pinnan ja laatat löysivät paikkansa seinältä. Juuri sellaisina, kuin olimme ne mielissämme kuvitelleet. Vanha rintamamiestalo näytti voimansa (ja myös edellisten asukkaiden huolenpito) eikä mitään yllätyksiä löytynyt rakenteista. Kaikki sujui jouhevasti ja aikataulussa. Kolme viikkoa meni kuin siivillä ja sitten keittiö oli valmis. Oli hienoa seurata, kuinka unelmamme rakentui pala palalta. Kaikki näytti siltä kuin piirustuksissa luvattiin. Värimaailma toimi ja valo syöksyi huoneeseen.

Uudessa keittiössä on paljon laskutilaa ja säilytystilaa

Kesäkuun alussa järjestimme Bistro Helassa pienet avajaiset. Kaikki halusivat istua keittiössä pienen bistropöydän ympärillä vaikka isokin ruokapöytä oli katettu kulman taakse ruokailutilaan. Keittiön toimivuutta ihmeteltiin yhteen ääneen. Työskentelytila on todella iso, kaappeja ja säilytystilaa riittää vaikka muille jakaa. Silti tilaa yleisesti on valtavasti ja vaalea laatoitus kruunaa bistromaisen tunnelman. Pakko sanoa, että itsekin tulee nyt istuttua keittiössä paljon. Tälläkin hetkellä. Silmä vaeltaa tilassa ja hymyilyttää. Tästä tuli tosi hieno. Olemme onnellisia!

Avajaisten jälkeen Elina tuli vielä katsomaan lopputulosta. Silloin saapui myös Heikin odottama airfryer.

Uudessa keittiössään taiteilijapariskunta Kaisa ja Heikki Hela sekä Ideal Keittiöiden Elina Mersalo

Vieraskynä-blogin kirjoitti Kaisa Hela, mukana taiteilijapariskunnan keittiöprojektissa Heikki Hela

Varaa oma suunnitteluaikasi tästä

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika