Keittiön kauneus syntyy tyylistä ja käytännöllisyydestä

Uudistettu rivitaloasunnon keittiö on ilmava ja raikas. Keittiössä on ammattikokkina toimivan Sallan toiveiden mukaisesti riittävästi työskentely- ja säilytystilaa. Ruoanlaitto on nyt lähes yhtä sujuvaa kuin ammattikeittiössä.

Keittiö paljastaa usein todellisen luonteensa vasta silloin, kun sitä aletaan käyttämään. Näin kävi muuton yhteydessä myös rivitaloasunnon hankkineille Samulille ja Sallalle.

Keittiö ennen remonttia ja remontin jälkeen. Uudistuksen jälkeen säilytys- ja tasotilaa on rutkasti enemmän: tarpeeton aukko keittiöjakkaralle poistettiin, pienet vetolaatikot korvattiin tilavammilla ja jääkaappi siirrettiin seinän toiseen laitaan. Uskoisitko samaksi keittiöksi?

Asunnon aikaisempi omistaja oli modernisoinut keittiötä hankkimalla vanhoihin 70-luvun runkoihin uudet ovet, vaihtamalla tason ja laatoittamalla välitilan. 70-luvun kaapistojen rungot ovat mitoitukseltaan nykypäivän standardeihin verrattuna hyvin erilaiset. Tästä syystä keittiön ilmettä pelkät ovet vaihtamalla uudistavan täytyy tilata joko mittatilausovet tai turvautua luoviin ratkaisuihin.

Samulin ja Sallan asunnon aikaisempi omistaja oli valinnut jälkimmäisen vaihtoehdon, minkä tuloksena esimerkiksi astioiden kuivauskaapissa oli kokonaiset kolme ovea. Samulin mukaan yksi näistä ovista, kulmassa sijaitseva pienin oli täysin kosmeettinen ja se lähinnä hankaloitti kaappitilan käyttöä.

Toiveet ja käyttötavat keittiösuunnittelun perustana

Keittiön käytettävyyden perusongelmat olivat Samulilla ja Sallalla kirkkaina mielessä heti keittiöostoksille lähdettäessä, samoin kuin uudelle keittiölle toivottu tyyli.

– Liikkeisiin mennessämme meillä oli mukana nykyisen keittiön pohjapiirros, tärkeimmät mitat sekä muutostoiveemme aiemman keittiön epämukavuuksiin liittyen. Saimmekin useasta liikkeestä keittiösuunnitelman ja tarjouksen – mutta useimmissa suunnitelmissa ei pystytty poistamaan kaikkia niitä ongelmia, joista halusimme eroon. Ideal-keittiöitä edustavan Tampereen Keittiöjätin suunnittelijan Salla Alasen tekemä suunnitelma oli vastaus tarpeisiimme. Salla kuunteli meitä hienosti ja jaksoi hioa kanssamme suunnitelmaa useita kertoja.

Keittiötä suunnittelevien kannattaakin listata omat toiveensa mahdollisimman hyvin ylös ennen suunnittelijan tapaamista. Näin suunnittelija pystyy parhaiten auttamaan oikeanlaisten ratkaisujen löytämisessä.

Yksi vanhan keittiön ongelma: Välitila oli vain 37 cm korkea, mikä tarkoitti sitä, että edes kahvinkeitin ei mahtunut välitilaan kunnolla

Työskentely- ja säilytystilaa ei ole koskaan liikaa

Vuosien varrella astioiden koko on kasvanut jatkuvasti, samoin kuin kotikeittiöissä käytettävien kodinkoneiden ja erilaisten ruoanlaittoon tarkoitettujen työkalujen ja raaka-aineiden määrä. Työskentely- ja säilytystilaa tarvitaan aikaisempaa enemmän erityisesti keittiöissä, joissa valmistetaan ruokaa usein.

– Emme halua syödä valmisruokia, vaan valmistamme ruoat itse päivittäin. Ammattikokkina arvostan erityisesti ruoanlaiton vaivattomuutta. Tästä syystä uudessa keittiössämme on riittävästi laskutilaa, tasotilaa sekä käteviä, tilaa säästäviä säilytysratkaisuja esimerkiksi isoille kattiloille ja ruokatarvikkeille, Salla kertoo.

Sallan mukaan aikaisempaan tilanteeseen nähden keittiöstä tulikin hyvän suunnittelun avulla melkoinen tilaihme. Hyvän suunnittelun ansiosta myös budjetti piti, eikä yllättäviä menoeriä syntynyt. Samuli ja Salla ovat uuteen keittiöönsä enemmän kuin tyytyväisiä.

Vanhassa keittiössä kaikki kolisi ja jäi vähän raolleen. On ihanaa kun uudessa keittiössä ei mikään kolise, ja ruoanlaitto on lähes yhtä sujuvaa kuin ammattikeittiöissä, myhäilee Salla.

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika