Keittiön täysremontti arkkitehtuuria kunnioittaen

Asunnon omistaja oli pitänyt entistä lapsuudenkotiaan vuokralla useamman vuoden. Kun ajatus lapsuuden maisemiin palaamisesta kypsyi, oli tulevassa kodissa tehtävä myös reilusti remonttia. Lähes 100-neliöinen asunto sijaitsee 70-luvun alun talossa. Talo ei ole kuitenkaan ihan perinteinen elementtitalo, sillä talon on suunnitellut varsin maineikas arkkitehti Ilmo Valjakka. Ideal Keittiöiden ilmainen keittiösuunnittelu oli tarpeen, kun keittiötä lähdettiin nykyaikaistamaan.

Asunnossa näkyy arkkitehdin kädenjälki mm. kauniisti rytmiteltyinä isoina ikkunoina ja toimivana pohjaratkaisuna. 70-luvulle tyypillisesti keittiö oli erillään ruokailutilasta, joka taas sijaitsi aivan toisessa päässä asuntoa. Koska nykyisin kokkaillaan mieluummin yhdessä vieraita viihdyttäen, oli luontevaa tehdä hieman laajempi remontti ja yhdistää keittiö ja sen viereinen makuuhuone yhdeksi suureksi keittiö-ruokailutilaksi.

Uudessa avarassa keittiössä riittää säilytys- ja työskentelytilaa

Ilmainen keittiösuunnittelu on monipuolinen palvelukokonaisuus

Keittiösuunnittelun kantavana ajatuksena oli tuoda keittiö tämän ajan tarpeita vastaavaksi moderniksi kokonaisuudeksi, samalla kunnioittaen talon aikakauden tyypillisiä piirteitä. Pohjaratkaisu mietittiin uusiksi ja keittiön vanha sisäänkäynti suljettiin ja käynti tilaan on nyt vanhan makuuhuoneen oven kohdalta. Tosin oviaukkoa suurennettiin reilusti entisestä. Vesipiste säilytettiin entisellä paikallaan, mutta lähes kaikki muut toiminnot saivatkin uuden, toimivamman sijainnin. Keittiö on nyt U-mallinen niemekekeittiö. Koska keittiökalustus suureni entisestä, voitiin toiminnot siirtää väljemmin niin, että tiskialtaan ja lieden ympärillä on nyt hyvin laskutilaa. Keittotaso sijaitsee tilavasti niemekkeessä ja uuni/mikro kätevällä käyttökorkeudella komerossa. Säilytystilaa kuiva-aineille saatiin lisää kätevällä sisälaatikkokomerolla.

Ruokailutilan kalusteet jatkavat samaa vaalea linjakasta tyyliä kuin keittiökin
Komerossa on näppärät sisävetolaatikot.

Tilassa on kaksi isoa ikkunaa, joista toinen keittiötason yläpuolella ja toinen ruokailutilan puolella. Ikkunoissa on 70-luvulle tyypilliset tummat puitteet. Tämä väritys olikin keittiökalustuksen lähtökohta: säilyttää tummia sävyjä, mutta raikastaa kokonaisilmettä. Kaapistojen väriksi valikoitui ajaton raikas valkoinen kiiltopintaisena. Vetimiä ei oviin haluttu lainkaan vaan tyyli pidettiin linjakkaana vedinurallisella Integra-ovella. Tasoiksi valikoitui helppohoitoista laminaattia tumman pähkinän sävyssä ja niemekkeeseen kestävää Tan Brown-kiveä. Kivitasolle voi nostaa vaikka kuuman kattilan ruokaa laittaessa. Tasojen sävyt toimivat hyvin keskenään ruskean värimaailman ansiosta. Kalusteiden välitilassa, takaseinällä, on kiiltävä valkoinen Alumocci-välitilalevy. Levy on helppo pitää puhtaana sileän pinnan ansiosta ja koska väri on yhtenäinen kaapistojen ja seinän sävyn kanssa, pysyy kokonaisilme ehjänä.

Laminaattitason sävy poimittiin tummista ikkunan puitteista.

Niemekkeen taso on helppohoitoista ja kestävää Tan Brown-kiveä.

Älyä keittiöön

Keittiön välitilassa ja kaappien päällä on älykäs Lapetekin, Limente Led-valaistus. Valot ovat himmennettävissä sekä niiden värilämpötila on säädettävissä lämpimän kellertävästä viileän sinertävään sävyyn. Ylä- ja alavaloja säädetään erikseen kaukosäätimen avulla.

Valaistus on värilämpötilasäädettävä kylmästä lämpimän sävyiseen valoon. Lisäksi valaistus on himmennettävissä.

Keittiössä on myös muutakin älykästä kuin valaistus. Oraksen Cubista-hanassa on elektroninen pesukoneventtiili, joka katkaisee automaattisesti vedentulon esisäädetyn ajan päätyttyä. Venttiilin päälle jäämistä ei siis tarvitse jännittää. Allas on puolestaan reilunkokoinen Box-teräsallas, jossa isot pannut ja pellit on kätevä pestä. Muut tiskit hoituu pääsääntöisesti tiskikoneessa.

Isossa altaassa mahtuu pesemään isot pannut ja pellit.

Keittiön lattiamateriaalin valinta

Alkuperäinen ajatus oli säilyttää lattiassa olemassa oleva mosaiikkiparketti, mutta suunnitelmat menivät uusiksi, kun keittiön ja vanhan makuuhuoneen välinen seinä purettiin. Kävi ilmi, että lattiat olivat eri tasoissa, joten koko lattiapinta tuli tasoittaa ja päällystää uudelleen. Uudeksi lattiapinnaksi valikoitui laatta. Sävy poimittiin jälleen ruskean skaalasta. Hieman ruosteen ruskea tiilimäinen laatta sopii täydellisesti talon tyyliin, onhan talon ulkoseinätkin punaruskeaa tiiltä.

Lattiaan valittiin upea ruosteen sävyinen iso laatta.

Lattian perusteellisen remontin lisäksi katto sai uuden pinnan alaslaskun myötä. Alaslaskun sisään piilotettiin kaikki uudet sähkövedot sekä upotettavat led-spottivalaisimet.

Keittiöremontin yksityiskohtia

Yksi keittiön katseenvangitsijoista on upea Electroluxin saarekeliesituuletin. Keveän näköinen tuuletin roikkuu katosta vaijereiden varassa ja puhdistaa käryt aktiivihiilisuodattimen avulla. Vaikka tuuletin on siron näköinen, on se silti äärimmäisen tehokas. Tuuletin toimii myös tunnelmanluojana, sillä kupua kiertää opaalilasiset valaistut raidat.

Liesituuletin on varsinainen katseenvangitsija, joka toimii myös valaisimena.

Myös muut kodinkoneet valittiin Electroluxin ja AEG:n valikoimista, teräksinen monitoimiuuni ja mikro antavat vaaleaan keittiön ryhtiä. Puoli-integroitavan astianpesukoneen näyttö puolestaan kertoo jäljellä olevan pesuajan. Niemekkeessä on nyt tehokas ja turvallinen induktiokeittolevy sekä ruokailutilan puolella viinikaappi. Jääkaappi oli uusittu hieman ennen remonttia ja se olikin ainoa asia joka vanhasta keittiöstä säilytettiin.

Niemekkeessä, ruokailutilan puolella, on viinikaappi.

Perinteisiä alahyllykaappeja ei ole keittiössä kuin nurkissa, kaikki muut moduulit ovat tilavia ja helppokäyttöisiä vetolaatikoita. Niemekkeen laatikot kätkevät sisälleen ison määrän mausteita ja ruuanlaittovälineitä. Myös jätelajitteluastiat ovat altaan alla vetolaatikoissa. Keittiön puoleisen ikkunan alla on lämpöpatteri, joten sen eteen kalusteita ei asetettu. Avotila tason alla toimiikin kätevästi jakkaran paikkana sekä perheen suloisen koiran ruokailupisteenä.

Mausteet ja keittiövälineet on sijoitettu näppärästi isoon vetolaatikkoon heti lieden läheisyyteen.

Lisää säilytystilaa senkillä

Keittiötä suunniteltaessa pohdittiin säilytystilan riittävyyttä. Ja vaikka vanhaan keittiöön nähden tilaa tulikin lisää, muuton jälkeen todettiin lisätilan tarve. Yksi Ideal-keittiöiden vahvuus onkin nopea toimitusaika ja lisäkaapit seinustalle saatiin kohteeseen reilussa viikossa. Säilytyskaapit muokattiin juuri asukkaan toivomaan syvyyteen ja nyt tämä säilytyssenkki antaakin reilusti lisää säilytys- ja tasotilaa. Senkin päälle asukas teetti lasilevyn suojaamaan pintaa.

Keittiöön lisättiin remontin jälkeen vielä senkki, joka toteutettiin samoilla materiaaleilla kuin muukin kalustus.

Keittiö on nyt ollut käytössä usemman kuukauden ja kaikki toimii juuri kuten suunniteltaessa oli toive. Kun keittiöön astuu sisään on se niin luonteva osa asuntoa, ettei uskoisi tilassa olleen aiemmin kaksi pientä huonetta.

Keittiön on suunnitellut Hanna Knuuti, Vantaan Porttipuiston myymälästä.

Ideal Keittiöiden ilmainen keittiösuunnittelu on palvelu, joka löytyy kaikista myymälöistämme. Varaa oma suunnitteluaikasi!

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika