Keittiösaareke - näin valitset oikein

Keittiösaareke löytyy nykyään jo lukemattomista suomalaiskodeista. Suurimmassa osassa keittiöremontteja sitä ainakin harkitaan ja usein se päätyy myös lopulliseen keittiösuunnitelmaan. Keittiösaareke on käytännöllinen ja arkea helpottava elementti, kunhan se mitoitetaan oikein ja varustetaan kunkin keittiön tarpeenmukaisilla toiminnoilla.

Mikä on keittiösaarekkeen tarkoitus sinun keittiössäsi? Haluatko saarekkeen avulla laajentaa keittiötä ja saada lisää tilaa varsinaisille keittiötoiminnoille? Vai onko tarkoituksena luoda rento seurustelutila keittiön ja muun oleskelutilan välimaastoon? Jatka lukemista tai hyppää mielekiintoisimpaan kohtaan!

Mikä on keittiösaareke?

Keittiösaareke on yleensä kiinteä keittiöön lisätilaa tuova kaluste, jonka ympäri pääsee kiertämään. Yleisimmin saarekkeessa on pöytätaso, jonka alla on säilytystilana kaappeja tai vetolaatikoita. Saarekkeessa voi olla myös kodinkoneita, vesipiste tai molemmat. Keittiösaareketta käytetään usein myös arkiruokailutilana.

Sopiiko keittiösaareke kaikenlaisiin keittiöihin?

Keittiösaareke voidaan toteuttaa lähes kaikenlaisiin keittiöihin. Helpointa se on sijoittaa tarpeeksi isoon keittiöön, jossa avointa tilaa on runsaasti. Usein keittiösaareketta käytetään tilanjakajana keittiön ja ruokailutilan tai keittiön ja olohuoneen välissä. Isommissa keittiöremonteissa on ehkä poistettu keittiön ja oleskelutilojen välinen seinä, ja keittiösaarekkeella ratkaistaan ison tilan jakaminen eri toimintoihin. Jos keittiöratkaisu ei ole avoin, vaan keittiö on oma erillinen tilansa, on saareke silti hyvä lisäkaluste, joka toimii niin ruoanlaitto- kuin ruokailutarkoituksiinkin. Myös pieneen keittiöön on omat saarekeratkaisunsa, ja niistä voit lukea lisää artikkelin loppupuolelta.

Paljonko tilaa keittiösaarekkeelle?

Se, onko keittiösaareke mahdollista sijoittaa keittiöön, ratkaistaan mittanauhan avulla. Keittiösaarekkeen ympärille on hyvä jäädä kulkutilaa noin metrin verran, jotta keittiössä ei tule liian ahdasta. Mitä useampi henkilö keittiössä puuhailee, sitä tärkeämpää on riittävä liikkumistila. Kannattaa huomioida kuitenkin se, että keittiösaarekkeen itsessään ei tarvitse aina olla valtavan suuri. Pitkät ja kapeat saarekkeet toimivat hyvin silloin, kun tilaa on käytössä rajoitetusti.

Keittiösaarekkeella lisää tarpeen mukaista tilaa

Keittiösaareke ruokailutilana

Keittiösaareketta käytetään monessa kodissa arkisiin ruokailuhetkiin. Erityisesti nopeat ruokailutilanteet ja sellaiset hetket, kun koko perhe ei ruokaile yhtä aikaa, on saarekkeen ääressä helppo toteuttaa. Aamulla aamiaistarvikkeet on kätevä nostaa esiin saareketasolle, ja jokainen perheenjäsen pyörähtää syömässä oman aikataulunsa mukaan. Etätyöläisen lounas on myös mutkatonta nauttia saarekkeen ääressä.

Toisaalta keittiösaareke on mainio lisätilan tarjoaja silloin, kun ruokailijoita on paljon. Esimerkiksi lasten synttärijuhlissa, valmistujaisissa ja joulupäivällisellä voi helposti olla sen verran reilusti väkeä, että lisätila on enemmän kuin tarpeen. Jos varsinaisen ruokapöydän tuolit ovat jo täyttyneet vieraista, voivat seuraavat ruokailijat istua saarekkeen viereen syömään.


Saarekkeella lisää säilytystilaa

Saarekkeen työtason alle mahtuu uskomattoman paljon säilytystilaa. Säilytystilana voi olla alakaappeja tai laatikostoja, jotka piilottavat sisäänsä joko päivittäin käytössä olevia tarvikkeita tai harvemmin tarvittavia, tilaa vieviä keittiön pienkoneita. Tavarat ovat käden ulottuvilla, kun niitä tarvitaan, mutta näkymättömissä silloin, kun niitä ei käytetä. Myös ruokatarvikkeiden säilyttäminen keittiösaarekkeen kaapeissa tai laatikoissa on hyvä idea, varsinkin silloin, jos saarekkeen on ajateltu toimivan nimenomaan ruoanlaittotilana. Keittiön ja oleskelutilan välimaastoon sijoittuvasta saarekkeesta löytää usein myös viinikaapin.

Työskentelytilan maksimointi saarekkeen avulla

Jos perheessä on tapana, että ruokaa laitetaan isolla porukalla, on työskentelytilaa oltava riittävästi. Kun kokataan yhdessä joko perheen kesken tai kutsutaan ystäviä ruoanlaittokekkereihin, on keittiösaareke oivallinen paikka työskennellä. Kun väki kokoontuu saarekkeen ympärille, jossa kaikki ovat kasvotusten, on helppo vaihtaa kuulumisia samalla, kun valmistetaan ruokaa. Lasten osallistuminen ruoanlaittoon on mukavaa ja saarekkeen ääressä on kätevä pitää silmällä, miten askareet sujuvat. Kun saarekkeen ympärillä on kulkutilaa riittävästi, pääsee perheen pääkokki sujuvasti auttamaan pienimpiä apukokkeja ilman törmäilyjä. Innokkaille leipojille saareke on erinomainen apu silloin, kun uunipeltejä ja taikinakulhoja alkaa kertyä keskimääräistä enemmän.

Keittiösaareke toimii tarjoilupöytänä

Monissa juhlissa ruokailu toteutetaan noutopöytätaktiikalla. Joulun ruokatarjoiluissa, illanistujaisissa, syntymäpäivillä ja muissa juhlissa se on hyväksi havaittu tapa. Sujuva noutopöytä tarvitsee kuitenkin tilaa, johon ruokailuvälineet, ruoat ja juomat saadaan esiin. Keittiösaareke on kuin tehty noutopöydäksi! Kun vieraat kiertävät saarekkeen ympäri hyvin suunnitellun järjestyksen mukaan, ruuhkaa ei pääse syntymään.

​​​​​​​​​​​​​​

Mitä toimintoja keittiösaarekkeeseen?

Keittiösaarekkeen toiminnot kannattaa suunnitella sen mukaan, mikä on oma perheen tarve. Mieti arkisia keittiötoimintoja ja ota huomioon perheen koko, ruoanlaitto- ja ruokailutavat sekä mahdollisten juhlatilaisuuksien järjestäminen. Tässä muutamia ideoita, mitä toimintoja keittiösaarekkeessa voi olla.

  • Ruoanlaitto
  • Ruoanlaiton valmistelu
  • Tiskihuolto
  • Juomasäilytys
  • Lasten askartelu ja läksyt
  • Lemmikkien ruokailupiste

Keittotaso tai liesi ja uuni ovat monessa keittiöremontissa löytäneet uuden paikan keittiösaarekkeesta. Saareke helpottaa lieden ääressä puuhailua, sillä työskentelytilaa on silloin lieden ympärillä reilusti. Mikäli haluaa sijoittaa lieden saarekkeeseen, myös liesituuletin on saatava sopimaan mukaan.

Liesituulettimen tuominen keittiösaarekkeeseen onnistuu kahdella tavalla:

  1. Kattoon kiinnitettävät saareketuulettimet ovat tyylikkäitä ja tehokkaita laitteita. Usein niistä löytyy myös valaisimet, joilla ruoanlaittajalle saadaan hyvä työskentelyvalaistus. Kaikki eivät kuitenkaan pidä siitä, että liesituuletin rajoittaa keittiötilan avoimuutta.
  2. Keittotasoon integroitu liesituuletin on huomaamaton ja moderni vaihtoehto, joka antaa keittiösuunnitteluun vapaat kädet. Keittotason ja liesituulettimen yhdistelmä jättää saarekkeen yläpuolen täysin avoimeksi tilaksi.

​​​​​​​

Ruoanlaitto vaatii toisinaan monia valmistelutöitä, kuten ainesten kuorimista, pilkkomista, raastamista tai vaikka taikinan kaulimista. Tarvikkeet on hyvä olla käden ulottuvilla saarekkeen laatikostossa.

Saarekkeeseen on mahdollista laittaa keittiöhana ja allas. Tällöin pitää miettiä sitä, ovatko nämä keittiön ainoat hana ja allas vai onko keittiössä jossain muualla toinen hana-allas-yhdistelmä. Jos haluaa sijoittaa astianpesukoneen keittiösaarekkeeseen, on hyvä olla ainakin pieni allas ja hana saarekkeessa astioiden mahdollista huuhtelua varten.

Keittiösaarekkeessa voi olla järkevä paikka ylimääräiselle kylmäkalusteelle. Jos keittiösaareke on tarkoitettu osaksi rentoa oleskelutilaa, viinikaappi tai pieni jääkaappi juomia varten on hyvä lisä.

Viettävätkö perheen lapset keittiösaarekkeen ympärillä aikaa askartelujen tai koulutehtävien parissa? Silloin voi olla hyvä, että saarekkeessa on laatikko kyniä ja muita tarvikkeita varten.

Perheen nelijalkaiset jäsenetkin voi ottaa huomioon keittiösaarekkeen suunnittelussa. Saarekkeen sivussa voi olla syvennys, jossa on koiran tai kissa ruoka- ja juoma-astiat. Silloin niihin ei vahingossa kompastu itse keittiössä touhutessaan.

Pienen keittiön saarekeideat

Keittiöniemeke

Tilavaan keittiöön saareke on yleensä helppo toteuttaa. Pieni keittiö voi myös hyötyä saarekkeen tarjoamasta lisätilasta. Keittiösaarekkeen “pikkusisko” on keittiöniemeke. Saarekkeen kaikilla puolilla on kulkutilaa, mutta niemeke on yhdestä sivustaan kiinni muissa keittiökalusteissa, eikä sen ympäri siten pääse kiertämään.

​​​​​​​

Liikuteltava keittiösaareke

Keittiösaareke voi olla myös kooltaan ja rakenteeltaan niin kevyt, että sen alle voi asentaa pyörät. Silloin saareketta voi siirtää tarpeen mukaan vaikkapa työskentelytasoksi lieden viereen ja sivummalle sitten, kun ruoanlaiton hektisin vaihe on ohi. Liikuteltavaan saarekkeeseen ei kannata laittaa vetolaatikoita, sillä laatikoiden ollessa auki, painopiste siirtyy ja saareke voi pahimmassa tapauksessa keikahtaa nurin.

Keittiösaarekkeen hinta

Mitä keittiösaareke maksaa, riippuu pitkälti sen sisältämistä toiminnoista ja materiaalivalinnoista. Työtaso, jonka alla on pelkät alakaapit hyllyillä, on edullinen ratkaisu. Mikäli kaappien sijaan valitaan vetolaatikot tai kaappeihin halutaan monipuolisemmat sisätilat, on hintalappu isompi. Kodinkoneita varten on tehtävä sähkötöitä ja keittiöallasta varten on huolehdittava vesiputkista ja viemäröinnistä, joten niistä tulee lisää hintaa saarekekokonaisuudelle. Materiaalivalinnat näkyvät myös lopullisessa keittiösaarekkeen hinnassa. Erilaisten ovimallien ja levymallien hinnat vaihtelevat. Myös saarekkeen työtason materiaaleissa on monia erihintaisia vaihtoehtoja. Edullisimmat työtasot ovat laminaattia ja kalliimpia massiivipuu sekä erilaiset kivimateriaalit.

Lisää apua keittiösaarekkeen valintaan

Keittiösaarekkeen hankintaa helpottaa taatusti se, että pääset käytännössä näkemään erilaisia toteutusvaihtoehtoja. Ideal Keittiöiden keittiösuunnittelupalvelu on maksuton ja suunnitteiljamme esittelevät mieluusti erilaisia saarekeratkaisuja myymälöissämme. Etsi lähin myymäläsi ja varaa maksuton suunnitteluaika.

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika