Keittiötaso: tutustu eri materiaaleihin

Kun olet suunnittelemassa keittiöösi täysremonttia, siis ihan kokonaisvaltaista myllerrystä lattiasta kattoon, on edessä monta valintaa ja remontin vaihetta. Uusi keittiötaso ja sen materiaalivalinta on yksi keittiöremontin vaihe, jossa haluamme auttaa.

Alat luoda mielessäsi hahmotelmaa uudesta keittiötasostasi ja sen materiaalivaihtoehdoista. Mielessäsi pyörivät kuvat lämpimän eleganteista puupinnoista moderneihin, upeisiin kvartsikomposiittitasoihin ja säihkyviin terästasoihin.

Näet jo kirkkaana mielessäsi, miten kaikki tyylikkäät keittiökalusteesi istuvat täydellisessä harmoniassa mielikuvatasojesi kanssa.

Sisustusremontin suunnittelu on tässä vaiheessa oikein mukavaa puuhaa, sillä käytössäsi on lähes loputon määrä erilaisia kiinnostavia vaihtoehtoja ja pintoja, joilla voit luoda keittiöösi täysin uuden ilmeen. Yhtäkkiä alat kuitenkin epäröidä ja ajatuksenjuoksusi saa aivan uuden realistisemman ja kyseenalaistavamman käänteen.

Entä jos kyseinen materiaali ei sovikaan keittiöösi?
Mitä jos pinnat naarmuuntuvatkin ja menevät pilalle hetkessä?
Mitä jos valitsemasi keittiötaso onkin aivan liian kallis ja vaikea asennettava?
Miten eri materiaalit ylipäätänsä eroavat toisistaan?

Jotta saisit odotuksesi täyttymään ja käyttöösi juuri sinulle ja perheellesi sopivan keittiötyötason, on todella tärkeää miettiä, mitä odotat ja haluat uudelta ja mahtavalta keittiötasoltasi.

Keittiötason valinta on kompromissi

Keittiötason valinta on kompromissi designin, hintatason ja käytettävyyden välillä. Tästä johtuen jokaisesta materiaalista olisi hyvä tietää pääpiirteittäin kaikki mahdollinen jo etukäteen, jotta pystyisit luomaan itsellesi sopivan yleiskäsityksen siitä, minkälaista materiaalia olet oikeasti etsimässä.

Kerromme tämän kaiken mahdollisen sinulle.

Laminaatti on suosituin keittiötasomateriaali

Laminaatti on hinta-laatusuhteeltaan kovatasoinen muihin materiaaleihin verrattuna. Siksi se on myös todella yleisesti käytetty työtasomateriaali.

Laminaattitason hoito on helppoa. Se ei vaadi muita toimenpiteitä, kuin ajoittaisen pyyhkimisen mahdollisilta pinttymisiltä. Peruspuhdistusaineet riittävät pitämään laminaattitason puhtaana.

Laminaatti itsessään kestää noin 180 asteen lämpötilaa, mutta esimerkiksi kuumia kattiloita ei kannata suoraan laminaatin päälle laittaa. Älä myöskään leikkaa suoraan laminaattitason päällä, ettei tasoon jää jälkiä.

Laminaattitaso taipuu moniin sävyihin ja tyyleihin. Tässä trendikäs sementin sävy.

Laminaatin värien ja muotojen monipuolisuus mahdollistavat monia tyylikkäitä tasoratkaisuja.

Laminaatin korjaaminen ei ole ihan yksinkertaista, joten siitä kannattaa pitää huolta. Laminaatit ovat kehittyneet vuosien varrella todella paljon ja nykyään niitä on saatavilla todella monipuolisesti laajassa väriskaalassa. Laminaatti jäljittelee luonnonmateriaalien upeita sävyjä, kuten graniittia sekä marmoria ja se tuokin keittiöön todella ylellisen tunnelman.

Massiivipuu on lämpimän tunnelman keittiötaso

Puu on materiaalina hyvinkin perinteinen ja klassinen valinta keittiön työtasoksi. Puupinnat ovat ekologinen vaihtoehto työtasoksi, mutta kannattaa muistaa, että se on elävä materiaali, joka mukautuukin ilman lämpötilan ja kosteuden kanssa.

Puulevy pitää myös kiinnittää ruuvaamalla, jotta se pääsee vapaasti elämään kosteuden mukaan. Jos taas levyn kiinnittää liian tiukasti, esimerkiksi liimaamalla, se voi halkeilla.

Pitkä keittiötaso massiivipuuta, saarekkeen taso graniittia.

Massiivipuutasoissa yhdistyvät puun parhaimmat ominaisuudet: lujuus, kestävyys ja eleganssi.

Puutasot toimitetaan yleensä käsittelemättöminä, öljyttyinä tai lakattuina ja puinen keittiötaso onkin hyvä käsitellä huolellisesti ennen käyttöönottoa. Etenkin ensimmäisenä vuotena se vaatii todella tarkkaa huolenpitoa.

Hintatasoltaan massiivipuutasot asettuvat laminaatti- ja kivitason välille. Vaikka puutaso ei olekaan niin kestävä, kuin laminaatti- tai kivitaso, niin sitä voi silti pitää myös näppärästi vaikka vihannesten leikkuualustana materiaalinsa ansiosta.

Graniittinen keittiötaso on luonnollinen ja se tuo keittiöön tyyliä

Graniittitaso erottuu kauneudellaan, kovuudellaan ja kestävyydellään. Jokainen graniittitaso on myös uniikki, sillä kahta täysin samanlaista pintaa ei pystytä valmistamaan. Värisävyltään graniitti on punertava, ruskehtava, harmaa, musta tai vaaleanpunainen ja sen värisävyyn vaikuttavat merkittävästi kivilajiin sisältyvän kiilteen mineraalit.

Graniittitaso on helppo pitää puhtaana ja sen hoito onnistuu todella helposti. Graniitti kestää todella hyvin vettä ja kuumuutta. Graniitin huokoisuus on vähäistä, mutta se silti imee jonkin verran kosteutta.

Graniitilla on todella tiivis rakenne ja se kestää hyvin arkipäiväiset keittiöpuuhastelut. Oikein huollettuna graniittitaso kestää melkein ikuisesti. Rikkoontuessa sitä voi kuitenkin olla vaikea korjata ja esimerkiksi leikkuulautojen käyttö graniittitason päällä on suositeltavaa.

Graniittitasot kestävät kulumista sekä korkeampiakin lämpötiloja.

Esimerkiksi vaaleat kivilajit luovat vaalean yleisvaikutelman. Vaalea graniitti kuitenkin imee hieman paremmin kosteutta kuin tumma graniitti ja myös tahrat näkyvät myös vaaleassa paremmin. Graniittia löytyy ympäri maailman ja jokaisen alueen kivilaji poikkeaa hieman muiden alueen graniiteista rakenteeltaan ja värisävyiltään. Graniitti on täysin luonnollinen rakennusmateriaali.

Kvartsikomposiitti -keittiötaso on moderni valinta

Kvartsi on yleistymässä todella nopealla vauhdilla suomalaisissa keittiöissä. Se valmistetaan sekoittamalla kiviainesta ja sidosaineita yhteen. Tämän jälkeen massa puristetaan yhtenäiseksi tasomateriaaliksi.

Kvartsi on kova materiaali ja se kestää iskuja hyvin. Myöskään erilaiset liuottimet, nesteet ja korkeat lämpötilat eivät vahingoita kvartsia helposti.

Koostumuksen takia kvartsikomposiittimateriaalien lämmönsietokyky on kuitenkin alhaisempi esimerkiksi luonnonkiveen verrattuna ja sen takia kuumia astioita on vältettävä laittamasta komposiittipinnoille.

Kvartsin hyötyjä ovat muuttumaton ja tasainen värisävy sekä mainiot tekniset ominaisuudet.

Tässä keittiössä kvartsityötaso jatkuu yhtenäisenä välitilan alaosaan.

Kvartsi on yksivärisyydellään hyvin tyylikäs ja moderni materiaali. Sitä voidaan myös leikata mihin tahansa muotoon, joten se on materiaaliratkaisuna hyvin joustava. Kvartsikomposiittia arvostetaan sen laajan ja puhtaan värimaailman vuoksi.

Ruostumaton teräs on keittiötason materiaalina kestävä ja ekologinen

Ruostumaton teräs tuo kvartsin tavoin modernia ilmettä kotiin ja kestää äärimmäisen hyvin vettä juuri ruostumattomuutensa takia.

Ruostumaton teräs on hygieeninen materiaali ja se on helppo pitää puhtaana. Sen takia se on hyvin yleinen työtasomateriaali ravintoloissa ja kahviloissa.

Se kestää todella hyvin myös kuumuutta, happoa ja vettä. Se on keittiötaso, joka soveltuu hyvin sotkuisemmillekin kokeille. Keittiön altaat on yleensä integroitu ruostumattomaan terästasoon. Ikävä kyllä, ruostumatonkin teräs naarmuuntuu ajan myötä.

Terästasoihin voi sekä altaan että liesiaukon paikan määritellä juuri oikeaan paikkaan.

Stalan teräksinen Seitsikko-työtaso ei roiskeista hätkähdä.

Terästasoihin voi sekä altaan että liesiaukon paikan määritellä juuri oikeaan paikkaan. Sen pinta pysyy parhaimmillaan mattaharjattuna, jolloin se kiiltää ja heijastelee vähemmän kuin täyskiiltävä.

Terästaso itsessään on melko pitkäikäinen, eikä vaadi eritystä hoitoa, mutta säännöllisellä puhdistuksella on merkitystä tason ulkonäölle pinttymien varalta. Taso on myös hygieeninen, mutta melko meluisa ja kylmä materiaalin kovuuden takia.

Miten työtason hinta muodostuu?

Työtason hinta muodostuu aina siitä, kuinka monta neliömetriä tasoa keittiössä on, minkä paksuisesta tasosta on kyse, millaiset reunat tasoon halutaan ja täytyy myös miettiä tuleeko keittiöön millaisia kulmaliitoksia ja miten paljon.

Laminaattitasot ovat edullisimpia ja kalleimmat työtasot tulevatkin graniitista ja kvartsitasoista. Massiivipuutasot sijoittavat tähän välille. Totta kai hinta riippuu myös hyvin paljon siitä, minkälaisen graniitti- tai massiivipuumateriaalin sitten valitseekin.

Mikä näistä nyt olisi se paras keittiötaso?

Pohdi tarkkaan ominaisuuksia ja kestävyyden tasoa, jota haluaisit tulevalta keittiötasoltasi. Muista myös, että keittiötason tulee kestää monia vuosia jokapäiväistä käyttöä.

Jos sinulla on lapsia, kannattaa valita sellainen taso, joka vaatii vähemmän hoitoa, eli valitse mieluiten sellainen keittiötaso joka vastaa toiveitasi ja samalla myös arkista käyttöä.

Tasojen valinta perustuukin pitkälti perheesi arkipäiväiseen käyttöön siivoamisesta ruuanlaittoon. Kannattaakin kysyä itseltään: Kuka keittiötä käyttää ja mihin?

Keittiötason materiaali vaikuttaa myös siihen, miltä se tuntuu. Kovat materiaalit ovat usein meluisempia ja kylmempiä kuin pehmeämmät puutasot, jotka ovat materiaaliltaan lämpimiä ja pehmeitä. Tämän takia kannattaakin siis tunnustella ja kokeilla erilaisia keittiömateriaaleja keittiöliikkeessämme ennen, kuin teet ostopäätöksen.

Muistilista keittiötasoista

  • Laminaattitaso on edullinen ja helppohoitoinen
  • Massiivipuutaso on kestävä ja kaunis
  • Graniittitaso on uniikki ja luonnollinen
  • Kvartsitaso on moderni ja kestää kovaa käyttöä
  • Terästaso on hygieeninen ja pitkäikaäinen

Apua keittiötason valintaan

Myymälöidemme ammattilaiset ovat aina apunasi. Meiltä saat apua keittiötason valintaan ja muihin keittiöön liittyviin kysymyksiisi. Varaa aika yhteiselle suunnitteluhetkelle.

Lataa tuoteluettelot, kun haluat tutustua tuotteisiin tarkemmin.

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika