Kodin vanhat esineet koristeena

Ennen säilöttiin isoihin lasipurkkeihin vaikka mitä. Kellarit pursusivat etikkajuureksia, – kurkkuja, – sieniä, hapankaalia, kalaa ja erilaisia hilloja.

Lasipurkissa viinipullonkorkeista tulee kaunis kodin koriste.

Nyttemmin purkit ovat siirtyneet enemmän koristeiksi osaksi kodin sisustusta. Lasipurkeissa voi säilyttää viinipullonkorkkeja ja koristaa näillä hyllyjä. Laittamalla ylijääneet leivät lasipurkkeihin, näin hevostenkin herkut ovat kauniisti kuivumassa. Erilaisia kukka-asetelmia voi lasipurkeissa säilytellä, esim orkideoiden juuret tulevat kauniisti esille. Lasipurkeissa voi säilytellä jauhoja, hiutaleita, sipuleita yms muita kuivassa säilytettäviä elintarvikkeita. Joulun tunnelmaa tuo valot lasipurkissa tai miksei aito kynttiläkin hiekkaan pystytettynä. Paljon löytyy erilaisia käyttömahdollisuuksia entisajan säilömispurkeille.

Heppojen herkut kuivuvat kauniisti purkeissa.

Kasvien juuret saavat näkyä purkkien läpi.

Karhulan lasitehdas eli Karhulan lasi Oy perustettiin Kotkan Karhulaan 1888, mutta lasiuuni kuumeni ensimmäisen kerran vasta seuraavana vuonna. Alkuun tehtaalla tuotettiin lampunlaseja sekä lääkelaseja sekä pulloja. Suurin osa laseista meni Venäjän vientiin. Jopa kristalliakin tehtiin. 1900-luvun alussa Karhulan lasi oli suomen johtava talous- ja ikkunalasien valmistaja. Tehtaalla valmistettiin vuosittain liki 3miljoonaa ikkunalasia.

1930-luvulla alkoi yhteistyö Iittalan kanssa. Mm ensimmäiset Alvar Aallon Savoy-vaasit valmistuivat Karhula lasitehtaalla. Tehtaalla valmistettiin Aalto-vaasit ja Aino Aallon juomalasit ja kannut. 1969 olutkaupan vapautuminen toi lasitehtaalle entistä suuremman tarpeen valmistaa olutpulloja ja näin taidelasien valmistus jäi pois. Karhulan lasitehdas on ollut Suomen ainoa lasipulloja valmistava tehdas. Viimeiset vuosikymmenet tehdas valmisti Finlandia Vodka-viinapullot.
1995 tehdas myytiin amerikkalaisyhtiölle. 2009 tehdas lopetettiin kokonaan.

Riihimäen lasi on perustettu 1910. Riihimäen lasi on ollut vaikuttava tekijä suomen teollisuus- ja taidelasien valmistuksessa. Riihimäen lasitehtaan tunnuskuvaksi vakiintui Oiva Kallion 1912 suunnittelema tupsukorvainen ilves. Tehtaalla valmistettiin lähes kaikkea mitä lasista voi tehdä; pulloja, ikkunalaseja, talouslasia, taide-esineitä ja erityyppisiä pakkauslaseja. Jossain vaiheessa valikoimaan kuuluivat myös silmälasien linssit.Tekniikaltaan tehdas oli maan kärjessä ja 1930-luvulla Riihimäen lasi oli ratkaisevasti muuttanut luonnettaan käsityöstä koneelliseksi suurteollisuudeksi. Edelleen kuitenkin jatkettiin taide-esineissä vanhaa suupuhallusmenetelmää. Iittalan lasitehtaan kanssa tehty sopimus vuonna 1963 muutti tehtaan suunnan erikoistumaan taide- ja koristelasien valmistukseen. Maljakoita valmistui huomattavat määrät, joista suurin osa meni vientiin. Maineeseen nousi esimerkiksi Helena Tynellin suunnittelema Aurinkopullo. Kilpailun kiristyessä ikkunalasien tuotanto päättyi Riihimäellä 1975 ja loput 1976. Ainoastaan kristallinhiontaa jatkettiin 1977 asti. Tämän jälkeen Riihimäen lasi keskittyi pakkauslasin ja muovipakkausten tuotantoon. Toiminta päättyi 1990.

Karhulan ja Riihimäen lasipurkkeja on tehty eri kokoisina sekä eri tuotenimillä. Väreinä lasinoman ominaisuuden omaava vihertävä, sininen sekä kirkas. Karhulan lasitehdas valmisti Karhu-, Kontio-, Ursus ja Martta-nimillä. Riihimäen lasilla oli Ihanne, Ilves, Keittiötölkki, Kodin tölkki, Neliapila ja Tynnyri.

Purkeista saa kauniita jouluasetelmia. Purkkiin voi laittaa joulutähden ja joulupallot, jouluvalot viimeistelevät asetelman.

Lasipurkkeja kannattaa bongailla kirpputoreilta ja vanha tavaran liikkeistä. Arvokkaimmat ovat ehjiä ja sisältävät hyvän metallikannen.

Mitä sinä säilöisit kauniissa purkeissa?

Ihanaa joulun odotusta!

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika