Kolminkertaistimme työskentelytilan keittiöremontilla

Tamperelaisten Tommin ja Ninnin kerrostalokaksion vanhassa keittiössä oli niin vähän laskutilaa, etteivät he mahtuneet kunnolla purkamaan edes kauppakassia. Uuden keittiön suunnittelussa keskityttiin erityisesti työskentelytilan lisäämiseen, jota saatiin helpoilla ratkaisuilla yli kolme metriä lisää.

– Vanhasta keittiöstämme puuttui laskutila lähes kokonaan: uuni oli korotettu irti lattiasta, mikro vallannut pöytätilan jääkaapin vierestä ja tiskialtaaseen kuului kahden altaan lisäksi epäkäytännöllinen teräksinen valutustaso, Tommi kertoo.

Uuteen keittiöön toiminnallisuudet sijoitettiin niin, että työskentelytila saatiin maksimoitua. Samalla tehtiin päätös siirtää ruokapöytä tilavan olohuoneen puolelle.

– Pöytätilaa saatiin monta metriä lisää, kun jääkaappi käännettiin toisin päin, uuni siirrettiin jääkaapin viereen ja mikro nostettiin sen päälle. Vanhat tiskialtaat vaihdettiin pienemmän tilan vievään, mutta tilavuudeltaan suurempaan Blancon komposiittialtaaseen, joka upotettiin huullosasennuksena tasomateriaaliksi valittuun valkoiseen, 3 cm paksuiseen kvartsikomposiittitasoon, suunnittelija Jenni Mustajärvi kuvailee valintoja.

Uuni siirrettiin remontissa toiselle puolelle keittiötä. Sähköt uunille ja mikrolle vedettiin lattian alta.

Astianpesukone vaihtui remontissa kapeasta mallista 60 cm levyiseen.

Vanha kaksilevyinen liesi oli kokkaajan pahin painajainen

Iso haaste vanhassa keittiö liittyi lieden käyttöön. Liesitasolla oli ainoastaan kaksi paikkaa kattilalle ja pannulle.

– Levyllä pystyi keittämään perunat ja paistamaan pääruokaa, mutta kastike jäikin sitten tekemättä. Lisäksi ulosvedettävää mallia ollut liesituuletin oli aina silmien edessä ja likaantui höyrystä ja räiskyvästä ruoasta. En monesti nähnyt kokatessa kunnolla liedelle, varreltaan pitkä Tommi muistelee.

Uuden liesituulettimen asennuskorkeus on 75 cm työskentelytasosta, eikä malli hankaloita kokkaamista.

– Uudessa tuulettimessa on kirkkaat led-spottivalot ja pirun hyvä imuteho, Tommi huikkaa.

”Vanhassa keittiössä mausteet olivat liesituulettimen päällä kaapissa, jota oli hankala käyttää. Nyt sijoitimme ne heti lieden viereen laatikkoon, jonka sisällä on toinen pienempi laatikko. Siellä maustepurkit ne ovat pysyvät hyvin järjestyksessä ja näen heti, missä tarvitsemani mauste on”, Tommi kehuu.

Välitilaan lisättiin molempia miellyttävä ratkaisu

Vanhassa keittiössä kaappien välisessä tilassa oli 90-luvun lopulle tyypillinen, hyvin epäkäytännöllinen ratkaisu.

– Välitilassa oli peili, mikä tuntui ensin hauskalta idealta ja toi keittiöön lisätilan tuntua. Käytössä se osoitti kuitenkin toimimattomuutensa: likaantuessaan se näytti todella rumalta, Tommi muistelee.

Uuteen keittiöön peilin tilalle tuli molempia miellyttävä kompromissiratkaisu.

– Ninni toivoi välitilaan pientä mosaiikkia ja minä isompaa laattaa. Lopputuloksena valitsimme 40 x 25 cm laatan, jossa on mosaiikkinen efekti. Laatat ladottiin nyt trendinä olevalla tiililadonnalla, Tommi kertoo.

Välitila valaistiin led-nauhalla, joka upotettiin alumiinilistan sisään. Kaappien päälle asennettiin erikseen himmentimet, joiden avulla valon kirkkautta saa säädettyä. Lapetek-pistokkeita on keittiössä yhteensä neljä.

Keittiön pistorasiaongelma ratkaistiin sijoittamalla neljä kolmen pistokkeen Lapetek-pistorasiaa yläkaappien alareunaan ja jokaiseen äärikulmaan.

– Vanhassa keittiössä ole ainoastaan kaksi kahden pistokkeen rasiaa, joista yksi ei edes toiminut! Jouduimme pitämään pöydillä jatkojohtoja keittiökoneille. Uuteen keittiöön halusimme riittävästi pistokepaikkoja ja niitä onkin nyt yhteensä 12, Tommi sanoo.

Tommin ja Ninnin keittiön suunnitteli Jenni Mustajärvi Tampereen Ideal-keittiöistä. Asennustyön teki Ideal-keittiöihin erikoistunut Make Mustalammi, Aputyö Mustalammi Oy:stä.

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika