Mitä asuntosijoittajan tulee huomioida keittiöremontissa?

Keittiö on yksi avaintekijöistä asunnon vuokrattavuuden kannalta. Keittiön ei tarvitse olla ylellinen ja viimeisen päälle laitettu, mutta sen tulee olla toimiva, varustelutasoltaan nykyaikainen ja muuttovalmis vuokralaista varten. Vuokra-asuminen on yleistynyt ja vuokra-asuntoja on hyvin tarjolla. Niinpä vuokranantajan täytyy pystyä kilpailemaan markkinoilla. Keittiö ei saa muodostua esteeksi asunnon vuokraamiselle. Silloin keittiöremontti sijoitusasuntoon kannattaa tehdä.

Yksistään keittiön kunnon ja vuokratason välille on vaikea tehdä tarkkaa laskelmaa, mutta ei-toimiva tai huonokuntoinen keittiö voi merkittävästi vaikeuttaa asunnon vuokrattavuutta tai myymistä. Toisaalta, jos asunto on muilta osin hyvässä kunnossa, voi keittiön päivittämisellä ajan vaatimusten mukaiseksi olla hyvinkin positiivinen vaikutus vuokratason määrittämiseen.

Vuokralainen arvostaa keittiössä siisteyttä ja modernia varustelua. Keraaminen liesi tai induktioliesi on oletusarvo ja astianpesukonetta arvostetaan korkealle. Mikäli astianpesukonetta ei ole, altaiden ja kuivauskaappien tulee olla riittävät toimivaan tiskaamiseen. Käytännöllisyys keittiössä on ensisijaisen tärkeää. Jääkaapin tulee olla riittävän kokoinen ja hyväkuntoinen. Jenkkikaappi pakastimineen on plussaa. Tasoilla tulee olla riittävästi työskentelytilaa ruoanlaittoon ja astioille täytyy löytyä tarpeeksi säilytyspaikkoja. Valveutunut vuokralainen kierrättää jätteensä, joten roskiskaapin varustelu on myös hyvä huomioida.

Remontoitu asunto viimeistellyllä keittiöllä on houkutteleva ja herättää niin potentiaalisen vuokralaisen kuin ostajan mielenkiinnon herkemmin kuin huonossa kunnossa oleva asunto.

Nykyaikaisessa keittiössä on varattava tilaa kierrätykselle

Millainen keittiöremontti sijoitusasuntoon?

Sijoitusasunnon keittiöremonttia suunniteltaessa puntaroitavana on kolme asiaa:

  1. Onko asunnon kunto vuokraamisen este?
  2. Saako remontilla lisättyä asunnon vuokrattavuutta tai myytävyyttä?
  3. Nostaako remontti asunnon vakuusarvoa?

Hyväkuntoinen vuokra-asunto mitä suurimmalla todennäköisyydellä houkuttelee asukkaiksi vuokralaisia, jotka arvostavat hyväkuntoista asuntoa ja pitävät siitä myös hyvää huolta.

Keittiöremontissa useimmiten kalleinta eivät ole materiaalit vaan työ. Onkin hyvä muistaa, että ostettu työ on vähennyskelpoista tietyin edellytyksin. Remonttikuluja ei voi vähentää vuokratulosta, jos olet ostanut asunnon ja teet remontin ennen vuokrasuhteen alkamista. Tällöin kulut lisätään asunnon hankintahintaan ja kulut voi hyödyntää vasta asuntoa myytäessä.

Kun suunnittelet kustannustehokasta keittiöremonttia, mieti tarkkaan, mitkä asiat kaipaavat kaikkein eniten päivitystä. Kaikki, mikä on hyvää ja toimivaa, kannattaa säilyttää.

Edulliseen vuokra-asuntoon pienen budjetin pintaremontti voi olla sijoitustoiminnan kannalta paras vaihtoehto. Pintaremontin voi toteuttaa muun muassa vaihtamalla kaapinovet, maalaamalla tai uusimalla välitilan, vaihtamalla tasot, uusimalla valaisimet ja maalaamalla seinät.

Sijoitusasunnon keittiöremontissa on hyvä keskittyä olennaiseen. Nykyaikainen liesi ja liesituuletin, tilaa tiskaamiselle ja siistit pinnat.

Sijoitusasunnon keittiöremonttia tehdessä on hyvä ottaa huomioon materiaalivalinnoissa, miten ne kestävät sekä aikaa että kulutusta. Tasapainottelu halvimman ja kestävän välillä kannattaa tehdä huolella. Keittiön tulee kestää käyttöä ja tavoitteena on, ettei remonttia tarvitse pian uusia. Halvimman valitseminen ei välttämättä ole edullisin vaihtoehto pitkässä juoksussa. Alakaappeihin hyllyköt ovat edullisempi vaihtoehto, mutta vetolaatikot ovat huomattavasti suositumpia ja käytännöllisempiä. Yläkaapin tai -kaappien purkaminen ja avohyllyjen laittaminen tilalle on edullinen ja trendikäskin vaihtoehto.

Arvoasunnossa tai flippausprojektissa voi kyseeseen tulla parannusremontti tai jopa täysremontti. Parannusremontissa uusitaan materiaaleja kattavammin mm. vaihtamalla kokonaan kaappien ovet, vaihtamalla välitilan kaakelit tai asentamalla niiden tilalle lasi. Lisäksi kodinkoneet ja hanat sekä tasot uusitaan. Jos tasopinta-alaa on vähän, voi materiaaliin panostaa ja luoda ylellistä vaikutelmaa keittiöön. Toisaalta, jos tasoilla on paljon pinta-alaa, nostaa tasojen materiaali helposti kustannuksia merkittävällä tavalla. Laminaattitasoista löytyy runsas valikoima toimivia, tyylikkäitä ja edullisia vaihtoehtoja.

Täysremontissa keittiö uusitaan kokonaisuudessaan lattiasta kattoon. Kaikki kiinteät kalusteet, kodinkoneet, hanat, altaat, tasot, vesieristeet ja lattiat uusitaan, seinät maalataan sekä tehdään mahdollisesti rakenteellisia muutoksia, kuten puretaan seinä tai asennetaan uusi vesipiste. Vesi- tai sähköpisteiden siirtäminen nostaa kustannuksia, joten niitä kannattaa harkita erityisen huolellisesti. Flippausasunnossa ripaus luksusta voi auttaa erottumaan markkinoilla, mutta kannattaa miettiä saako remonttiin sijoitetun rahan myyntihinnassa lopulta takaisin.

Asuntoflippauksessa isompi keittiöremontti on usein hyödyllinen. Silloin uusitaan sekä seinä- ja lattiapinnat että kaapit, kodinkoneet ja vesikalusteet.

Mitä suurempi sijoitusasunnon keittiöremontti on kyseessä, sitä huolellisemmin kannattaa harkita sen teettämistä ammattilaisilla. Värimaailma ja tyyli kannattaa pitää neutraalina, jotta asunto on houkutteleva mahdollisimman monelle.

Vieraskynä-blogin kirjoitti Merita Väänänen, Asuntosalkunrakentaja.fi

Ota yhteyttä lähimpään Ideal Keittiöiden myymälään, kun suunnitteilla on keittiöremontti sijoitusasuntoon.

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika