Uuden omakotitalon ylpeys on komea keittiö

Juho halusi uuden omakotitalonsa keittiöstä hyvännäköisen, tilavan ja kestävän. Hän antoi suunnittelijalle vapaat kädet toteuttaa paras mahdollinen kokkaajan unelma.

Vastavalmistuneen talon keittiön suunnittelua rajoittavat ainoastaan paikalleen asetetut ilmastointiputket, vesipisteet sekä ikkunat ja ovet. Muuten keittiöstä voidaan tehdä aivan kokkaajan unelmien mukainen.

Juhon keittiö on noin 25 m² suuruinen. Isoon tilaan mahtui runsaasti kaappeja ja laatikoita.

Juho toiveissa oli saada uuden talonsa keittiöön kivitasot ja paljon säilytystilaa. – Halusin keittiöstä hyvännäköisen ja kestävän. Kivitasot täyttivät molemmat kriteerit. Ne ovat tyylikkäät ja kestävät kovaakin kulutusta, Juho kertoo.

Juho suunnitteli keittiön yhdessä Turun Keittiöjätin suunnittelijan Kristiina Suomalaisen kanssa. Kristiinan ehdotuksesta keittiöön valittiin runsaasti leveitä laatikoita, jotka tuovat keittiöön Juhon toivomaa säilytystilaa.

Olin itse ajatellut, että keittiöön tulee kapeat laatikostot. Leveät näyttävät kuitenkin paljon paremmilta, ja niihin mahtuu helposti isojakin kattiloita, Juho hymyilee.

Materiaalivalinnat ja yksityiskohdat katseenvangitsijoina

Kivitasojen rinnalle alakaappien materiaaliksi valittiin puukuvioiset harmaat laatikot, joissa on alumiinivetimet sekä kiiltävät valkoiset yläkaapit, joissa on taittomekanismi: kaksi päällekkäin olevaa ovea avautuu ylöspäin. Välitilan materiaalina on alumiinilevy, joka on helppo pitää puhtaana.

Tumma kivitaso on tyylikäs ja kestävä. Alumiinisen välitilan pystyy helposti pyyhkimän puhtaaksi.

Erikoisempi yksityiskohta Juhon keittiössä on uunijärjestelmä. – Siinä on uuni, höyryuuni ja mikro päällekkäin. Mikro on silmien korkeudella niin, että siihen ylettää vielä hyvin, Juho kertoo.

Uuni, hyöryuuni ja mikro ovat kätevästi kädenulottuvilla. Myös jääkaappi on uusinta uutta. Jääkaapissa on French door -tyyppiset pariovet ylhäällä ja alhaalla laatikko pakastimelle.

Linjakkaat säilytysratkaisut koko taloon

Juho valitsi talonsa muihinkin tiloihin säilytysratkaisut Ideal-keittiöiltä. Kylpyhuoneen, kodinhoitohuoneen, makuuhuoneiden sekä eteisen kaapistoissa käytettiin yhtenäistä vaaleaa värimaailmaa ja tasoiksi valittiin harmaa laminaatti.

Makuuhuoneen ja eteisen oviin valikoitui liukuovet, jotka tehtiin mittojen mukaan. – Idealin kiintokalusteet ovat aina standardimitoitettuja, mutta liukuovissa voidaan toteuttaa erilaisia mitoituksia, kuten Juhon tapauksessa, suunnittelijana toiminut Kristiina Suomalainen kertoo.

Kylpyhuoneessa kriteerinä oli kaksi allasta, joiden mukaan allaskaappi suunniteltiin. Altaan yläpuolelle tuli peili. Kodinhoitohuoneeseen sijoitettiin säilytystilaa sekä pyykinkäsittelypiste. Komeroihin valittiin ulosvedettävät korit sekä integroitu silityslautamekanismi pyykkihuollon helpottamiseksi.

Suunnittelukuvista toimivaksi kokonaisuudeksi

Juhosta oli erityisen havainnollista nähdä suunnittelun edetessä kuvista, millainen kokonaisuudesta oli tulossa. – Kuvista hahmotti hyvin keittiön ja muiden tilojen kokonaisuuden. Tärkeintä oli, että kokonaisuudesta tuli toimiva. Kaikki tilat sopivat nyt toistensa kanssa yhteen, Juho kiittelee.

Juhon keittiössä on kaksi vesipistettä. Saarekkeessa on tavallinen Oraksen vesihana. Ikkunan eteen sijoitettiin puoliksi sähköinen hana, joka kertoo muun muassa veden lämpötilan.

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika