Mökkikeittiö kuntoon – näillä vinkeillä onnistut

Mökki on monen suomalaisen lempipaikka. Siksi myös mökille kannattaa suunnitella keittiö, jossa kokkaaminen on sujuvaa ja joka miellyttää omaa silmää. Tässä blogissa kerromme vinkkejä täydellisen mökkikeittiön suunnitteluun.

Inspiraatiota mökkikeittiön suunnitteluun voi hakea muun muassa mökin lähiluonnosta.

Mökkikeittiöön kaikki mukavuudet

Mökkeilyyn halutaan nykyään panostaa, eikä mökki ole enää paikka, johon kannetaan suvun ylimääräiset tavarat, Ideal Keittiöiden pääsuunnittelija Hanna Knuuti kertoo. Kun mökistä halutaan omannäköinen, on luontevaa, että myös mökkikeittiö on harkittu osa mökin sisustusta.

- Mökkikeittiö ei nykyään eroa tavallisesta keittiöstä välttämättä mitenkään. Mökille ei haluta karsittua versiota vaan toimiva keittiö. Monelle mökki on kuin toinen koti, ja vapaa-ajanvietosta siellä halutaan nauttia ilman työleiriä, Knuuti sanoo.

Koska mökki on usein eri sukupolvien ja suvun laajassa käytössä, kannattaa mökkikeittiö suunnitella kestäväksi.

- Varustelutason parantaminen on tällä hetkellä iso trendi mökkikeittiöissä. Kun vanhan mökin keittiötä remontoidaan, toiveena on usein laajentaa keittiötilaa, parantaa varustelua ja lisätä säilytystilaa, Knuuti kertoo.

Toimivassa mökkikeittiössä on mukava viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa.

Jos mietit, mitä mökkikeittiö maksaa, käy lukemassa aiempi juttumme keittiöremontin hinnasta (kerromme jutussa myös parhaat säästövinkit). Kannattaa kurkata myös blogikirjoituksemme keittiöremontti-ideoista – samat ideat toimivat hyvin myös mökkikeittiön suunnittelussa. Tämän artikkelin lopussa kerromme Viisi vinkkiä mökkikeittiön suunnitteluun. Ota ainakin nämä vinkit huomioon, kun alat suunnitella keittiötä kesämökillesi!

Mökkikeittiön pintoihin kannattaa panostaa

Jos haluat päästä kesäkotisi keittiössä helpolla, kannattaa pinnoiksi valita helppohoitoisia materiaaleja. Esimerkiksi laminaatti, teräs ja kivi sopivat hyvin mökkikeittiöön.

Laminaatti on helppohoitoinen, kevyt ja melko edullinen materiaali pöytätasoihin. Terästasot puolestaan ovat hygieenisiä ja kestäviä ja sopivat etenkin aktiivisille mökkeilijöille, jotka perkaavat mökin keittiössä kalaa ja käsittelevät marjoja sekä sieniä. Myymämme Stalan teräspöytälevyt saa mittatilaustyönä ja niihin on helppo upottaa altaat ja keittolevyt, Knuuti kertoo.

 

Laminaatti on helppohoitoinen ja kevyt materiaali. Terästasot taas ovat hygieenisiä. (2. kuva: Stala Oy)

Mökkikeittiön ovipinnoissa helppohoitoisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kalvo- ja melamiinipintaiset ovet. Kannattaa miettiä myös pieniä yksityiskohtia: sileät ovet on helpompi pitää puhtaana kuin voimakkaasti kuvioidut. Ovien ja laatikoiden vetimet puolestaan ovat yksityiskohta, jossa omaa tyyliä voi helposti tuoda esiin.

Valitsitpa mökkikeittiöösi minkä tahansa materiaalin, muistathan, että mökillä kannattaa pitää peruslämpöä ympäri vuoden, sillä mikään materiaali ei kestä kylmässä ja kosteassa.

 

Tyylivalinnoilla samaa ovimallia voi tyylitellä erinäköiseksi.

Keväällä hommiin

Jos ryhdyt keväällä hommiin, pääset nauttimaan uudesta keittiöstäsi vielä saman kesän aikana. Keittiötä suunniteltaessa kannattaa miettiä hetki myös kuljetusta.

Onko mökki esimerkiksi saaressa ja materiaalit täytyy kuljettaa veneellä? Myymissämme rungoissa on click-rakenne, jonka ansiosta ne on helppo kasata paikan päällä ja kuljettaa pienissä paketeissa – vaikka veneellä, Knuuti kertoo.

Miltä maistuu mansikkakakku uudessa mökkikeittiössä?

Viisi vinkkiä mökkikeittiön suunnitteluun

  1. Aloita nyt! Jos ryhdyt heti hommiin, kokkaat uudessa keittiössäsi jo muutaman viikon kuluttua.
  2. Mökkikeittiö vaatii kestävät ja helppohoitoiset pinnat. Harkitse esimerkiksi laminaattia, kiveä ja terästä.
  3. Mieti käytännön asioita: miten keittiö kuljetetaan mökillesi?
  4. Mökkikeittiössä voi hullutella, eikä sen tarvitse näyttää samalta kuin kotisi keittiön. Ehkä valitset kesäkotiisi jotain aivan uutta?
  5. Pidä peruslämmöt päällä mökissä myös talvella, niin myös keittiö pysyy hyvänä.

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika