Valaistuksella tunnelmaa syksyyn

Syksy tuo mukanaan pimeyden, jolloin kotona tarvitaan enemmän valoa. Aikaisin hämärtyvät illat, hitaasti kirkastuvat aamut ja synkät sadepäivät vaativat valaisemaan eritoten keittiötä, joka on monelle elämän vilkkaimpia paikkoja. 

Valaistus ei ole kuitenkaan vain käytännön ja kokkailun asia. Se on osa sisustusta, ja sillä saadaan pehmeää, ihanaa tunnelmaa keittiöön. Hyvin suunniteltu keittiön valaistus palvelee kaikkia hetkiä patojen ääreltä idyllisiin illallisiin ja kiireen keskelle. 

Tässä artikkelissa kerromme, miten otat syksystä enemmän irti valaistuksen voimin ja mitä mahdollisuuksia valaistuksella keittiössä on.


Valaistus on tärkeä osa toiminnallisuutta. Se voi myös olla osa sisustusta ja tunnelmanluontia.

Työskentelyyn ja tunnelmaan valoa välitilasta

Keittiön koko ja sen käyttö vaikuttavat valaistuksen määrään sekä sijoitteluun. Toimiva valaistus syntyy monesta valonlähteestä, ja perinteisen kattovalon lisäksi tehokasta valoa saadaan välitilasta, johon sijoitetut valot tuovat tarkkuutta ja mielekkyyttä työskentelyyn. 

Pilkot, paistat ja siivoat sotkut tarkasti, kun välitilanvalaistus on riittävän tehokas. Välitilan valot voivat luoda myös upeasti tunnelmaa. Himmennysominaisuudella varusteltua valaistusta saa säädettyä kätevästi iltaa kohden, kun tarkoitus on rauhoittua nauttimaan päivän päätteeksi omasta olosta tai illallisesta ystävien ja perheen kanssa. 

Keittiössä työskentely ei toki aina tarkoita ainoastaan ruoanlaittoa. Ehkäpä luet, olet läppärillä tai teet keittiössä jotain muuta, kaikki on hyvä huomioida valaistuksen suunnittelussa. Keittiössä viihtyy paremmin, ja silmätkään eivät rasitu oikein toteutetussa, juuri sinun käyttötarpeisiisi räätälöidyssä valaistuksessa. 

​​​​​​​
Valaistuksen suunnittelussa tulee pohtia, miten omaa keittiötään käyttää. Kuva: Limente Oy. 

 

Epäsuora valaistus ylistää yksityiskohtia ja valaisee viihtyisästi

Voit muuttaa epäsuorilla valonlähteillä keittiön käytännöllisestä kokkauspisteestä lämminhenkiseksi tilaksi, jossa seurustellaan ja ruokaillaan. Epäsuorat valonlähteet kajastavat valoa kodikkaasti myös esimerkiksi avokeittiöstä olohuoneen puolelle.

Epäsuorat valonlähteet sopivat sokkeliin, kaappien päälle, saarekkeen alle, avohyllyihin ja lasiovien taakse. Ne eivät häikäise, vaan heijastavat valoa pinnoilta muuhun tilaan. Lineaarinen valo alleviivaa suoria keittiön linjoja ja luo tasaisen selkeän valaistuksen. Spottivalot tuovat tilaan taas pehmeyttä ja niillä voidaan korostaa kauniita astioita sekä muita keittiön esineitä. Epäsuora valaistus, kuten sokkelivalo toimii myös mainiona yövalona. 

​​​​​​​
​​​​​​​Sokkelivalo heijastuu lattiasta ja luo kauniin ja tunnelmallisen valaistuksen.

Aamiaiskaappi keittiössä? Älä unohda valaistuksen tärkeyttä

Pienkoneet, leivät ja muut aamiaistarvikkeet taaksen kätkevä aamiaiskaappi tarvitsee sekin toimivan, sen käyttöä kätevöittävän valaistuksen. 

Aamiaiskaappiin saa fiksun valaistuksen, joka aktivoituu automaattisesti kun oven avaa ja kytkeytyy pois päältä, kun oven sulkee. Kaapin sisälle voi valita yhtenäisen profiilivalon, joka valaisee tasaisesti kaapin, näyttää hyvältä ja helpottaa kaapin käyttöä sekä siivousta. Myös spottivalot ovat aina näyttävä vaihtoehto. Valaistuksen voi toteuttaa aamiaiskaappiin muun keittiön tyylin mukaisesti.

Lisää vinkkejä aamiaiskaapin valaistukseen löydät myös Limenten blogipostauksesta.

​​​​​​​
​​​​​​​Aamiaiskaapin valaistus viimeistelee kaapin käytännöllisyyden. Kuva: Limente Oy.

Valon värilämpötila ja värintoisto vaikuttavat keittiösi sävyihin

Valon värilämpötilaa on hyvä tutkailla valaistusta valitessa. Värilämpötilan arvoa ilmaisee kelvin (K), joka vaihtelee luonnonvalosta kellertävän lämpimään ja puhtaan valkoiseen. Esimerkiksi 3000 K tarkoittaa kellertävää valoa ja 4000 K luonnonvaloa vastaavaa. Voitkin pohtia, haluatko keittiöön lämpimään vai kylmään taittuvaa tunnelmaa.

Myös värintoistoindeksi CRI eli Ra-arvo on olennainen mittari silloin, kun keittiön sävyjen ja materiaalien haluaa pääsevän oikeuksiinsa valaistuksen alla. Ra kuvaa sitä, kuinka tarkasti valonlähde toistaa värit verrattuna luonnolliseen valoon. Ra-arvo voi olla 0–100, missä 100 tarkoittaa täydellistä värintoistoa. Kaapinovet, työtasot, välitilat ja vetimet näyttäytyvät sopivassa valossa oikeassa sävyssään ilman vääristymiä. 

Muut termit tiedossa?

Onko sinulle tuttu valaistuksen IP-luokitus, entä valaistusvoimakkuus Lux? IP-luokitus tarkoittaa sähkölaitteiden suojauksen ominaisuuksia, kuten tuotteen tiiviyttä ja kosteudensietokykyä. Lux on taas valaistusvoimakkuuden mittayksikkö, joka ilmoittaa tietylle pinta-alalle kohdistuvaa valovirran määrää.

Älä kuitenkaan huolehdi, jos valaistuksen yksiköt eivät ole hallussa tai niiden pähkäily painaa mieltä. Me Idealilla olemme keittiöiden rinnalla keittiövalaistuksen asiantuntijoita, joten kun tulet käymään meillä, autamme sinua valitsemaan keittiöösi parhaiten sopivat valaistusratkaisut.


​​​​​​​Onko sinun keittiössäsi toimiva valaistus?

Tervetuloa ilmaiseen keittiösuunnitteluun!

Koska keittiön valaistus on paitsi käytännön asia myös tunnelman tekijä, on ammattilaistemme puoleen viisasta kääntyä valaistusta suunniteltaessa. 

Valaistussuunnittelumme huomioi keittiön kokonaisuutena, jossa kauniin ilmeen lisäksi varmistetaan valaistuksen tekninen yhteensopivuus sekä se, miten sinä keittiötäsi käytät. Myös energiatehokkuus ja valaisinten pitkäikäisyys otetaan totta kai huomioon. Edustamme yli 30 vuotta alalla toimineen kotimaisen Limenten laatutuotteita, jonka valikoima istuu joka kotiin. 

Tule ilmaiseen keittiösuunnitteluun, niin katsotaan samalla valaistusasiat kuntoon! Löydä lähin Ideal-myymäläsi ja varaa aika suunnitteluun.

Varaa suunnitteluaika >>

 

 


 

Tilaa uutiskirje

Varaa suunnitteluaika